İçeriğe Yönlendir

Fren Balata / Disk / Kampana

Aykut Gürkan

Recommended Posts

• 1 ay sonra...
Mustafa Tüfekçi

Atenin diskini kampanasını balatasını kullanan var mı?

Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik
(düzenlendi)

Ben balatasını da diskini de hem aynı anda hem farklı zamanlarda(farklı disk-farklı balata) kullandım. Ses yapma sorunu ya da otosan diskler gibi ilk suda eğilmek gibi sıkıntıları yok.

Ama;

1- Aynı fiyata Bosch balata-brembo disk var.

2- Balataları gerçekten güzel ancak çok çabuk eriyor.

tarihinde Cihan Tiftik tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi
(düzenlendi)

arka kampana balataları bitiyor. yani 11 yıllık balata kamapana. değişirsem otosan vs istemiyorum. ate denk gelmişti nette fiyat bilgisi şimdilik yok. arka kamapana ve balatatı ate ile değişsem bi 100bin km yine arkama bakmadan gider miyim acaba? motorcraft olarak da pek yok piyasada.

önler keyfi ama arkalar için kaliteli bir şey almak istiyorum. çünkü önler suya girse yok şöyle olsa böyle olsa en kralını taksak çabuk ziyan olcak durumda. ( iş motocraft diski 120 binde değişmiştim :D

tarihinde Mustafa T tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Sabri Güngör
arka kampana balataları bitiyor. yani 11 yıllık balata kamapana. değişirsem otosan vs istemiyorum. ate denk gelmişti nette fiyat bilgisi şimdilik yok. arka kamapana ve balatatı ate ile değişsem bi 100bin km yine arkama bakmadan gider miyim acaba? motorcraft olarak da pek yok piyasada.

önler keyfi ama arkalar için kaliteli bir şey almak istiyorum. çünkü önler suya girse yok şöyle olsa böyle olsa en kralını taksak çabuk ziyan olcak durumda. ( iş motocraft diski 120 binde değişmiştim :D

Kampanalar aşınık değilse sadece balata değiştir,ATE devamlı kullanıyoruz problem yok :D

Orjinal taktığımızda ses yapıyor :D

Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik

Arkada mis gibi olur. :D

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi
Kampanalar aşınık değilse sadece balata değiştir,ATE devamlı kullanıyoruz problem yok :)

Orjinal taktığımızda ses yapıyor :D

abi kampana içi parlamış olabilir diyolar bir iki yerde. torna işine girmek istemiyorum o yüzden. orjinal dediğin motocraftlar mı ses yapıyor?

birde arka kampana ve balata fiyat bilgisi nedir 3 aşağı 5 yukarı :D

ate için :D

Yorum bağlantısı
Sabri Güngör
abi kampana içi parlamış olabilir diyolar bir iki yerde. torna işine girmek istemiyorum o yüzden. orjinal dediğin motocraftlar mı ses yapıyor?

birde arka kampana ve balata fiyat bilgisi nedir 3 aşağı 5 yukarı :D

ate için :D

Motocraft'lar ses yapıyor bizi'de rezil ediyor :) ATE balata 85tl kampana 120tl adet fiyatı

Ha birde kampana'larda rulman yok haberin olsun :D

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

balata takım mı abi yani sağ sol.

120 lira kampana ate ise değişim zamanından önce haberleşiriz gibi abi :D

Yorum bağlantısı
Sabri Güngör
balata takım mı abi yani sağ sol.

120 lira kampana ate ise değişim zamanından önce haberleşiriz gibi abi :D

Balata takım, kampana 120tl adet fiyatı Ate marka

Kampana'larda rulman yok :D

Yorum bağlantısı
Fatih Bayram

Sizin balatalar ortalama ne kadar gidiyor...

Ben mondeo ile 2 yıl aynı balatayı kullandım,tahminim 1 yıl daha giderdi...

Disklerde çizik olduğu için tornalatmıştım,haliyle balatalarda değişmişti...

Aracım otomatikti ayrıca...normal mi? :rolleyes:

Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Ayhan Şentürk
(düzenlendi)

Fren sistemi arabalarıızın hayati önem taşıyan sistemlerinden biridir.

Bu sistemin ana elemanları olan fren balatalarının kontrolünü resimli olarak en basit şekilde anlaymaya çalışacağım.

Göz kontrolü için gerekli olan tek malzeme el feneri.

Fren balataları bir destek parçası olan 4-5 mm kalınlığında sac ile yapışık bulunur. Frene bastığımıda fren balatalarına yataklık yapan kaliperdeki silindir bu sacı basarak balataların her noktasının diske eşit bir şekilde kuvvet uygulayarak dönmekte olan fren diskini durdurmaya çalışır.

Balata kontrolünü şu şekilde yapıyoruz.

El fenerini sac jant veya çelik jantın kolları arasından kalipere doğru tutarak balatayı görebiliriz.

Resimde kırmızı okun üzerinde olduğu parça balatanın destek sacı. Sarı noktanın olduğu parça ise balata.

Eğer fren balatalarımız sarı nokta seviyesini geçecek kadar aşındıysa yani kırmızı okun üzerinde bulunduğu destek sacından daha ince bir durumda ise değişme zamanı geliyor demektir. Birkaç bin km içinde değiştirilmesi gerekir. Aksi halde tamamen bitip sac parça diski çizebilir ve bunun sonucunda ya diski tornalatmak gerekir, yada değiştirmek gerekir. Buda ekstra masraf demektir.

Balataların kontrolünü iki taraftada yapmamız şart. İki taraf eşit şekilde bitmeyebilir. Önlerde arkalara göre her zaman daha hızdı biter.

pict0253x.jpg

Ekstra resim

pict0254up.jpg

opelastragonfrenbalatas.jpg

tarihinde Ayhan ?ent tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Vesile ile disk + balata kardeştir, beraber değişir, sadece balata değişirse, ömründen %30 u rahatlıkla gitmiş olacaktır.

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk
(düzenlendi)
Vesile ile disk + balata kardeştir, beraber değişir, sadece balata değişirse, ömründen %30 u rahatlıkla gitmiş olacaktır.

Diskler değiştirilecekse evet balatalarda değişmeli ama her balata değişiminde diskleri değiştirmeye gerek varmıdır. Disklerde atıklık bozukluk yoksa yinede değişmesi gerekirmi.

tarihinde Ayhan ?ent tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik

+vesile ile tek başına disk ya da balata değişiminde bu ikilinin ses ya da titreşim yapma olasılığı da artacaktır.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
+vesile ile tek başına disk ya da balata değişiminde bu ikilinin ses ya da titreşim yapma olasılığı da artacaktır.

Roch bulan da kaçırmasın

Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik
Roch bulan da kaçırmasın

2.set de üzerinde arabanın. :):) Çıkanlar da küllük olarak pek şık durdular. Gören eline almaya çalışıyor,sonra "-yuh gerçekmiş" deyip bırakıyor. :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu
2.set de üzerinde arabanın. :nazar::blink: Çıkanlar da küllük olarak pek şık durdular. Gören eline almaya çalışıyor,sonra "-yuh gerçekmiş" deyip bırakıyor. :lol2:

küllük olarak resimlerini görme imkanımız varmı

paylaşım için teşekkürler güzel bir paylaşım

Yorum bağlantısı
Burak Ağcayazı

benim aracımın balataları iyi durumda ancak frenler cok köyü pedal cok sert ve iyice kuvvet uygulamadıktan sonra durmak zor oluyor , tamirci baktı denedi normal dedi ama onceki aracıma göre cok vasat frenler , ayrıca şehir içi trafiğindede yorucu , bir kaç farklı tamirciye götürdüm normal dediler fordlar böyle falan filan türünden konuştular ama frenlerden hiç memnun değilim .

fren hidroliğinde hava olabilirmi yada westinghouse veya vakum sisteminde sıkıntı ?

Yorum bağlantısı
Misafir

çok teşekkürler benim gibi arabadan pek tanımayan biri için çok faydalı olmuş.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...