İçeriğe Yönlendir

Muayene Hakkında Bilmek Istedikleriniz

Evren Barış Özbek

Recommended Posts

Sani Gerşon
aklima takilan katalik konvektöre bakiyorlarmi varmi yerinde duruyormu yoksa sokulmusmu diye?

Bende bakıyorlar diye hatırlıyorum ama çalışıp çalışmadığına değil

orada olup olmadığına...

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Eren Çiftçi

Araç muayenesinde yeni düzenleme

Araç muayenesinde, Anti Blokaj Sistemli (ABS) üretilmiş araçların ABS?sinin iptal edilmesi veya fabrika çıkışı ABS?siz olarak üretilmiş araçlara sonradan teknik onay alınmadan ABS takılması "ağır kusur" sayılacak.

11:12 | 23 Ocak 2011

Ulaştırma Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle bir önceki muayenesine göre kilometresi düşük olan araçlar "hafif kusurlu", arka amortisörleri olmayan, lastik sayısı eksik olan veya aynı aks üzerinde farklı ebatta lastik kullanılan, ön cam buğu giderme sistemi çalışmayan araçlar "ağır kusurlu" kabul edilecek.

Alınan bilgiye göre, yarından itibaren geçerli olacak "2011-2012 Yıllarında Uygulanacak Kusurlar Tablosuna" göre araçların muayenede "emniyetsiz", "ağır kusurlu", "hafif kusurlu" kabul edilmelerine gerekçe olan ölçütlerde değişikliğe gidildi.

Buna göre, araçların ABS?lerinin çalışmaması veya arızalı olması, fabrika çıkışı ABS?li üretilmiş araçların ABS?sinin iptal edilmesi veya fabrika çıkışı ABS?siz olarak üretilmiş araçlara sonradan teknik onay alınmadan ABS takılması, "ağır kusur" sayılacak.

Yeni kusur düzenlemesiyle ABS?li üretilen yolcu ve yük taşıyan M2, M3, N2,N3,O3 ve O4 sınıfı ticari araçların ABS?lerinin çalışır durumda olması ve iptal edilmemesi, ABS?li olmaları gerektiği halde teknik mevzuata aykırı şekilde ABS?siz üretilmiş/tadil edilmiş araçların ve özellikle M2 sınıfı minibüs, M3 sınıfı otobüs ve O4 sınıfı römorkların üzerine sonradan ve teknik onay olmadan takılmış ABS?lerin araç muayenesi sırasında tespit edilmesi ve bunların teknik onay almaları güvence altına alınmış olacak.

MEVZUATA UYGUN DİNGİL İLAVE EDİLMEMESİ "EMNİYETSİZ"

Düzenlemeyle bir önceki muayenesine göre kilometresi düşük olan araçların "hafif kusurlu" kabul edilmesi sağlandı. Yetkililer, bu durumdaki kilometre ibrelerinde geriye dönüş olmadığı için bu durumun "ağır kusur" yerine "hafif kusur" olarak kabul edildiğini belirtti.

ABD üretimi olan ve renkleri ruhsattakiyle uyuşmayan araçlar nedeniyle mağduriyetler yaşandığını ifade eden yetkililer, bu durumdaki araçların "ağır kusurlu" yerine "hafif kusurlu" kabul edileceğini bildirdi.

Araçlara mevzuata uygun şekilde dördüncü dingil ilave edilmemesi "emniyetsiz" olarak sayılırken, daha önceden "hafif kusur" kabul edilen arka amortisörlere ilişkin madde "olması gerektiği halde arka amortisör yoksa ?ağır kusur? sayılacak" şeklinde düzenlendi.

Araçların lastik sayıları eksikse, aynı aks üzerinde farklı ebatta lastik kullanılmışsa ve ön cam buğu giderme sistemi çalışmıyorsa "ağır kusurlu? olarak kabul edilecek.

Öte yandan araç muayene istasyonlarında fiziksel eksiklikler nedeniyle "damper muayeneleri yapılamayacak. Bu muayeneleri sürücülerin farklı yerlerde yaptırmaları gerekecek. milliyet haber alıntıdır..

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
universal katalik konvektorlerin durumu nedir alinabilinirmi ? fyat bilen

300-400Tl

Yorum bağlantısı
Hasan Dönmez
universal katalik konvektorlerin durumu nedir alinabilinirmi ? fyat bilen

Boş katalizör alabilirsiniz.Ben orjinalinin aynı ebadında,şekilinde boş katalizör taktırdım.Maliyeti 50 tl oldu.

Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Mahmut Türkmen

Arkadaşlar 2010 model aracıma LPG kiti taktırdığım için muayeneye götüreceğim. Size sormak istediğim normalde egsoz emisyon ölçümü Eylül 2012 yılına kadar gerekmiyordu. LPG taktırdığım için yeniden egsoz emisyon ölçümü yaptırmam gerekiyor mu?

Yorum bağlantısı
Gökhan Gök
(düzenlendi)

Arkadaşlar Selam

Tecrübelerinize dayanarak danışmak istediğim bir konu var.Basık araçlarla muayeneye gidip de sorun yaşayanınız varmı? Aracımda 6cm yay var ve çamurluk lastik arası aralık hiç yok.Bir kaç kişiyle konuştum problem çıkarıyorlar diyorlar.Böyle bir durum söz konusu mudur?Bilgi paylaşımınız ricası ile teşekkürler.

tarihinde Adnan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Emre Olgum

Benim önceki aracımda 5 lik Eibach vardı muayenede zorlanmadım ama bazı yerler sorun çıkarıyor galiba.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Muayene istasyonlarında bir düzenek var, marşbiyel sürtmeden buradan geçebiliyorsa sorun çıkmaz.

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Serhat Öker

Selam Arkadaşlar

Yakında araç muayenesi var da bununla ilgili bir sorum olacak.

ön iki lastik ve arka iki lastik desenleri farklı(önde iki tane performans lastiği var).bununla ilgili bir sorun çıkarıyorlar mı.

Yorum bağlantısı
Ersen Tapan
Selam Arkadaşlar

Yakında araç muayenesi var da bununla ilgili bir sorum olacak.

ön iki lastik ve arka iki lastik desenleri farklı(önde iki tane performans lastiği var).bununla ilgili bir sorun çıkarıyorlar mı.

Lastiklerin diş kalınlıkları yeterli düzeyde ise ve standart dışı ölçü yoksa sorunsuz geçersiniz.. :(

Yorum bağlantısı
Serhat Öker
Lastiklerin diş kalınlıkları yeterli düzeyde ise ve standart dışı ölçü yoksa sorunsuz geçersiniz.. :D

Teşekkürler Ersen Bey.

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Arda Inan

Bugün muayenede iki kısa farımın ampulünün farklı olması nedeniyle ağır kusur aldım. Bir tanesi Osram'ın sıradan H7'si iken öbürü Osram H7 Allweather idi. Bunların renkleri farklı diyerek bıraktılar. Yarın yeni ampul alıp tekrar gidicem, ama bu sefer ne alsam diye düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Arda Inan

Aynen öyle yaptım standart h7 aldım ve kurtardım :D Diğer ampuller geçmiyor mu mauyeneden? Avrupa birliği standartlarında üretilen bir ampulün bizim muayene şartlarına uymuyor olması biraz ilginç değil mi?

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Fatih Bayram
(düzenlendi)

Ohh be,nihayet muayeneden geçtim :p

Karasu'ya ayda 1 gelen 'Gezgin muayene'istasyonundaki eğimli fren test rampasına tamponlar takılmış geçememiştim.

Bugün sabah Sakarya'ya götürdüm,fren test bölümü düz olduğu için sorunsuz geçtim. :good1:

Yalnız arkadaşlar tavandaki siyah folyoya tanıdık olmasa sorun çıkarıyolardı,Ruhsata işletmek gerektiğini söylediler,kısacası idare ettiler.Şansta yardım etti,Karasu da aracıma bakan arkadaş denk geldi,idare etti gibi oldu.

Çıkışta ordaki amir aracın yanına gelip baya bi baktı,sorun var zannettim.

Aracı satıp satmayacağımı sordu,satarım fakat fiyatım biraz yüksek falan dedim,çok masraf yapıldı ıvır zıvır,belgelerimi alıp,hemen uzadım...

Tavan folyosu olan arkadaşlara duyrulur :lol2:

Sökmesi daha büyük dert,temizlerken keşke ruhsata işletseydim dersiniz o da duyrulur :good1:

tarihinde Fatih Bayram tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Emin Önal

Benimde geldi yine muayene son 20 gün, sanki daha dün yaptırmış gibiyim ne çabuk 1 sene olmuş :lol2:

Ramazan girmeden randevuyu alıp halletmek lazım.. :p

Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu

tatilde Memlekkette randevu almaya gittim, kimse yokmuş bir çırpıda muayene yapıldı. geçen sefer hafif kusur geçen filmler bu defa görünmedi (camlar açıktı ondan sanırım). araçta bi-xenon olduğundan far yıkama olması gerekiyormuş onuda arızalı yazdılar hafif kusurla geçtik.

Yorum bağlantısı
Sinan Yalçın Durmuş
tatilde Memlekkette randevu almaya gittim, kimse yokmuş bir çırpıda muayene yapıldı. geçen sefer hafif kusur geçen filmler bu defa görünmedi (camlar açıktı ondan sanırım). araçta bi-xenon olduğundan far yıkama olması gerekiyormuş onuda arızalı yazdılar hafif kusurla geçtik.

Lokman abi bende pazartesine randevu almıştım ama bugun boştum gittim bende muaneye hafif kusurla geçti benimkide benim camlarda film çok koyu biliyorsun bi baktım rapora farlara hafif kusur ve sislere vermiş dedim usta camları gormedınmı onlara niye kusur vermediniz:D vallahi ayıkmadık filme diyor=)) peki sağol teşekkür ederim dedim çktım geldim

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
O.Yücel Çetin

İzin nedeniyle bulunduğum Gediz'de kolay olur diye muayeneye girdim. Hafif kusur ile doldurmuşlar kağıdı reflektör eksik (değil ama bulamayınca sorma gereksinimi dahi hissetmemişler), sağlık çantası eksik, egzoz paslı, diskler aşınmış, motor numarası okunmuyor, kısa ve sağ sis farı ayarsız yazmışlar.

Ya benim muayene öncesi gittiğim ustalarda ya da muayene yapan elemanda bir sıkıntı var bu kadar şeyin olmaması lazım. Mesela motor numarasının okunmaması anormal, egzoz paslı yazmış 2005 model arabada nasıl olacaktı egzoz borusu çok merak ediyorum. Farlar desen yola çıkmadan on gün önce baktırdım. Aslında izne çıkmadan bütün sanayiyi gezdim muayeneye gireceğim ona göre eksik olmasın diye ama neyse hafif kusurla da olsa geçtik. Aslında eksik diye yazdıklarını gözlerine sokardım ama vakit dar ve hava sıcak olunca uğraşmak istemedim ama üzerinden 2 saat geçmesine rağmen hala çok sinirliyim.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

İstatistiklere hafif de olsa kusur bulundu diye yazılmasa, nerede ise bedavaya özelleşen, 6 ayda kendini amorti eden bu yatırımı kimseye açıklayamazlardı.

Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur
(düzenlendi)
İzin nedeniyle bulunduğum Gediz'de kolay olur diye muayeneye girdim. Hafif kusur ile doldurmuşlar kağıdı reflektör eksik (değil ama bulamayınca sorma gereksinimi dahi hissetmemişler), sağlık çantası eksik, egzoz paslı, diskler aşınmış, motor numarası okunmuyor, kısa ve sağ sis farı ayarsız yazmışlar.

Ya benim muayene öncesi gittiğim ustalarda ya da muayene yapan elemanda bir sıkıntı var bu kadar şeyin olmaması lazım. Mesela motor numarasının okunmaması anormal, egzoz paslı yazmış 2005 model arabada nasıl olacaktı egzoz borusu çok merak ediyorum. Farlar desen yola çıkmadan on gün önce baktırdım. Aslında izne çıkmadan bütün sanayiyi gezdim muayeneye gireceğim ona göre eksik olmasın diye ama neyse hafif kusurla da olsa geçtik. Aslında eksik diye yazdıklarını gözlerine sokardım ama vakit dar ve hava sıcak olunca uğraşmak istemedim ama üzerinden 2 saat geçmesine rağmen hala çok sinirliyim.

Muayeneyi yapan arkadaşların önce bir muayene edilmesi gerek. :wub:

Neyse geçmişsiniz ya buna da şükür..

Edit:imla

tarihinde H tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Yusuf Celebi
(düzenlendi)

Hüseyin bey gene seninki 2005 model ben 2009 model focus'umu bayramdan önce çatalcaya muayeneye götürdüm.

Cam filmi var adamlar farkına bile varmadı (4 cam açık içeriye girince karanlıkta pek fark etmedi galiba)

Mühürsüz APP plaka var onuda görmediler.

kusurlar ne derseniz.

Park lambaları beyaz olduğu için hafif kusurlu.orjinali sarıymış

farlar uzunlar ve kısalar ayarsız.Hafif kusurlu.Hemde alayı Zenon

Sisler ayarsız.Hafif kusurlu.Zenon

Egzos paslı.Hafif kusurlu

Motor numarası okunamıyormuş.Hafif kusurlu.

Geçtimi geçti.2 sene sonra bunları illaki düzetlmemizmi lazım.Birde Motor numarası okunmuyor derken ruhsattan bahsediyor geliba benim ruhsat komple nerdeyse silindi Maltepe Trafik tescil sağ olsun kullandıkları boya çin işi olacakki daha ilk senesinde ruhsat bilgileri boyanın azizliğine uğradı ne kurumaz boyaymış.Yeni ruhsatmı çıkaracaz şimdi.

tarihinde Yusuf Celebi tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Muayeneden geçtiysen, umursama...

Ancak; Benim benim 99 model mondeodaki tek kusur, camda lpg etikenini olmamasıydı, dökülmüş senin araba :D

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...