İçeriğe Yönlendir

Emniyet Kemerinin Önemi


Hamdi Bekiz

Recommended Posts

Hamdi Bekiz
(düzenlendi)

Bir otomobil 80/ km-H sabit hızla duvara çarpıyor. İşte olayın gelişimi...

- Çarpışmadan 26 milisaniye sonra ön tamponlar araca gömülür.

- Araç kendi ağırlığının 30 kati kadar bir kuvvetle frenlenir.

- sürücü ve yolcular kemer ile bağlı değillerse 80 km sürat ile araç içinde harekete devam ederler.

- 39 milisaniye sonra sürücü koltuğuyla beraber 15 cm öne doğru fırlamıştır.

- 44 milisaniye sonra sürücü göğüs kafesiyle direksiyona çarpar.

- 50 milisaniye sonra araç ve içindekiler üzerinde etkiyen yavaşlatıcı kuvvet 80 G ye ulaşır (yani kendi ağırlıklarının 80 kati büyüklükte bir kuvvet üzerlerinde etkir)

- 68 milisaniye sonra sürücü 9 TONLUK bir kuvvetle gösterge paneline çarpar.

- 92 milisaniye sonra sürücü yanındaki yolcuyla beraber ayni anda kafasını ön cama çarpar,yolcu bu çarpmayla kafasına ölümcül bir darbe alarak camdan dışarıya fırlar.

-100 milisaniye sonra direksiyon tarafından tutulan sürücü tekrar aracın içine düşer,o anda ÖLMÜSTÜR.

- 110 milisaniye sonra araç yavaşça geriye çekilmeye baslar.

- 113 milisaniye sonra sürücünün arkasında oturan yolcu sürücü seviyesine yükselir ve kafasıyla sert bir darbe yapar ayni anda kendiside ölümcül bir darbe almıştır.

- 150 milisaniye sonra tekrar sessizlik egemen olur cam,çelik,plastik parçaları yere düşer.

- 200 milisaniyeden daha kısa bir süre içerisinde her şey biter.

- Ortaya çıkan enerji inanılmazdır.80 km/h hızda ortalama 1 ton ağırlığındaki bir otomobili 30 metre yukarıya fırlatabilir.

Lütfen otomobil hareket etmeden önce emniyet kemerini takın. Allah kaza bela vermesin.

tarihinde I??l Tahan tarafından düzenlendi
  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik
(düzenlendi)

180 milsaniyede azrail dürter soldan soldan. :p Şaka bi yana,bu hızlarda(ki kazanın frenajdan sonra olduğunu ve yavaşlayarak bu hıza düşüldüğünü kabul edersek)bile yapılan kazaların ne kadar ölümcül olabileceğinin,araç sürücülerince bilinmediğini veya direksiyon başında unutulduğunu düşünüyorum. Şehiriçinde bile çoğu yerde 100-110 km hıza çok kolay ve bi rahatsızlık hissetmeden çıkabiliyoruz.

tarihinde Cihan Tiftik tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • 4 ay sonra...
Ruhi Gökhan
Arabanızdaki gizli tehlike

Bu ayrıntıyı kimse bilmiyor...

28.08.2008 11:28

Bazı sürücülerin kemer ikaz sesini önlemek amacıyla kullandıkları aparatların, araç hava yastığını yanlış yönlendirdiği bildirildi.

Demir Bükey Akademisi İleri Sürüş Teknikleri Eğitmeni Mehmet Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni model araçlarda bulunan hava yastıklarının, emniyet kemerlerinin takılı olup olmamasına göre açıldığını söyledi.

Çoğu sürücünün aracındaki bu ayrıntıyı bilmediğini belirten Özcan, ''Kemerini takmayan bazı sürücüler, araç çalıştığı anda başlayan ikaz sesini kesmek için piyasada 3-5 YTL'ye bulunabilen çeşitli aparatları kullanarak, sesi önlemeye çalışıyor. (Kemer takılı) imajı veren bu aparatlar ise hava yastıklarını yanlış yönlendiriyor'' dedi.

Hava yastıklarının bir kaza anında, yaklaşık 300 kilometre hızla, saniyenin beşte biri zamanda açıldığını belirten Özcan, şöyle konuştu:

''Bu aparatların kullanıldığı araçlarda, kemerin takılı olduğunu algılayan sistem, hava yastıklarını devreye sokuyor. Ancak, kemer takılı olmadığı için ileri doğru fırlayan sürücü karşıdan hızla gelen balona çarpıyor. Çarpışmanın etkisi ile ortaya çıkan kuvvet yaklaşık bin 200 kilogram civarında. Mike Tyson'un bir sağ direk vuruşunun 700 kilogram olduğu göz önünde tutulursa, oluşan kuvvet 2 Tyson vuruşuna yakın. Yara almadan atlatılabilecek çoğu kaza bu yüzden bir faciaya dönüşebiliyor.''

Kemer başlıklarına takılan aparatların yanı sıra bazı sürücülerin, kemeri takarak koltuk arkasına geçirme yöntemine de başvurduğunu anlatan Özcan, trafik polislerinin yol kontrollerinde bu ayrıntılara dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Özcan, kullanımının artırılması için büyük çaba sarf edilen emniyet kemerinin taksilerde zorunluluk olmamasının ise büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

İnsan hayatının her şeyden değerli olduğunu anımsatan Özcan, ''Taksi, hususi ayrımı yapılmadan tüm araçlarda emniyet kemeri takılması zorunlu olmalı'' dedi.

AA

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ruhi Gökhan
Kemer ile havayastığı bağlantısı yok, bu haber pek doğru değil.

Ama dikkat edin sadece bağlantısı var demiyor, kemersiz bir durumda hava yastığı patlarsa hayati tehlike sözkonusudur diyor, bu haberi zaten çoğumuz biliyoruz, ölen çocuk çok oldu. Ben yanımda kemer takmayanı oturtmam, takmıyorsada zorla taktırırım. Airbagi gösterip buraya oturuyorsan takacaksın derim. Mertol ' un dediği gibi ötonazi istiyorsa takmasın.

Yorum bağlantısı
Cavit Doğan

Açıklama ve tespit doğru..

Aynı konu malik kardeşimizin açtığı ''Yalancı kemer'' İlanındada konuşuldu..

-Emniyet kemerinin takılmaması hava yastıklarını devreye sokmuyor dendi..

-Emniyet kemerinin takılmaması hava yastığını devreden çıkarmaz,Koltuk içindeki sensör kişi oturunca yük ile devreye giriyor dendi..

vs..vs..

''Bazı sürücülerin kemer ikaz sesini önlemek amacıyla kullandıkları aparatların, araç hava yastığını yanlış yönlendirdiği bildirildi.''

İfade aynen böyle, Hava yastığını çalıştırmıyor denmiyor,Yanlış yönlendiriyor deniyor..Yani hava yastığı ve yolcu kontrolsüz şekilde çarpışıyor deniyor..

Bu gibi tespitlere biz ''Çılgın türkler''i inandırmak için birazda abartı koymuş olabilirler, buda gayet normal, Başka türlü inanmıyoruz nedense.. :clapping:

Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Airbag varsa kemer şart.Yoksa da şart.Kemersiz airbag çok tehlikeli.Hele ön koltukta çocuk oturmasına izin vermek daha da tehlikeli.Trafikte görüyorum çocuk birde airbag üstüne yaslanmış gidiyor.Veya sağ koltukta annesinin kucağında.Sorsan benim kemerim takılı ben tutarım diyecek.Polislerin buna mutlaka dikkat etmesi gerekiyor.Ama sadece radarı biliyorlar o da ayrı bir konu.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ruhi Gökhan
(düzenlendi)
Bazı araçların airbag leri kemer takılı değilse açılmaz.4.mesajda alakası yok denmiş ama var,mesela Volvo,Saab.

Ayrıca...

1-Ön kotlukta çocuk oturtanın ehliyetine el konulsun ve araç men edilsin.

2-Ön koltukta kemer takmayana para cezası göz yumana gene 1. madde uygulansın

3-Ön koltukta kucağında çocukla kemer taksada oturana 1 ve 2. maddeler uygulansın

Benim bir çocuğum 1.5 diğeri 3 yaşında şimdiye kadar hep çocuk araç koltuklarına oturdular.Ama onlar koltuktayken anneleri gene arkada oturdu,halada öyledir.Haaa gelirler 6-7 yaşına o zaman hanım öne gelir.Ama şimdilik bu böyle.

Bazen yolda görürüm özellikle yazlık yerlerde adam arabayı kullanır çocuk ufacık kucağında,trafik yok ya çocuk eğlensin.Eğlence aleti değilki bu,eğleneceklerse o zaman lunaparka gitsin çocuğunu alıp.Bu ne kafasızlıktır anlamam,herhalde anlayamamda.

Saygılar

Kucağında bebekle araba kullanan dallamalar var...

Bunları yapanı görünce içim cız ediyor, kaç kişiyi sinirli şekilde uyarmışımdır.

tarihinde Ruhi G tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Yiğit

faydasını bizzat görmüş biriyim,şehir içi demeyin,yakın demeyin takın lütfen kemerinizi...

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Amaç Keskin
(düzenlendi)

bu kemer konusu çok önemli, bazılarında "usta şoför kemer takmaz" havaları var, alırlar o havayı,

4 sene önce saatte 5 - 10 km süratle dobloyu park etmek için yanaştırırken sağ ön lastik çukura girdi ( çukuru ot basmış, belli olmuyordu) ve kafamı ön cama çarptım, park edeceğim için kemeri çıkarmıştım,

bu arada cam çatlamadı ya da kırımladı, e o zamanlar 60 kiloydum herhalde ondan :(

tarihinde Ama tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Talip İnal
Bunları yapanı görünce içim cız ediyor, kaç kişiyi sinirli şekilde uyarmışımdır.

İnsanlık namına, iyi niyetle, ben de bu gibi durumlarda uyarıda bulunmuş ve birinde küfür, diğerlerinde hakarete varacak şekilde azar işitmiştim. O zamandan beri, tehlikeli durumu görsem de kimseyi uyarmıyordum. Bu sabah işe gelirken yaya üst gecidinin altında yolun karşısına geçmeye çalışan ve ben yaklaşırken yola adımını atıp geri çıkan birine üst gecidi gösterdiğimde de benzer olumsuz tepkiyi aldım. Bu nedenle, "kendilerinin ve çocuklarının canını umursamayanların canı, benim için de önemli değil" diyorum.

Yorum bağlantısı
Uğur Aksoy
Kucağında bebekle araba kullanan dallamalar var...

+1

kesinlikle katılıyorum.

ayrıca otobanda giderken ön koltukta ayaklarını konsola uzatan ayı yavrularına ne demeli , bir yere girerse bacakları kürdan gibi kırılır.

ben bazen üzülmüyorum, ortalıktan fuzülüler kalkıyor, nüfus planlamasına katkı sağlıyorlar,olan araç içinde zavallı anne baba eğitiminden yoksun bebelere oluyor..

Yorum bağlantısı

Kimisi şehirdışında takarım, şehiriçinde gerek yok diyor.

şehiriçinde 60km/h hızla bile giderken, emniyet kemeri takmakla, takmamak arasında ciddi tehlike farkı var,

e o zaman şehiriçinde neden gereksiz olsun ki?

Yorum bağlantısı
Murat Akaloğlu

bence emniyet kemeri takılmadan çalışmayan arabalar yapılsa dicem ama.tokayla o işide görüler :) insan canı bu kadar ucuz olamaz ya alt tarafı 5 liralık şey ile canımıza kıyıyoruz :seytan: .onun yerine gidilse servise sesi kıstırılsa veya kapattırılsa alt tarafı ne kadar tutar ya dimi... :)

Yorum bağlantısı
Tayyar Karahan

çocuklarla ilgili şuna şahit oldum konuya ait değil amma ibret olsun ,

e-5 te kumburgaz -istanbul dönüşünde hava sıcak trafik gece 12 de yoğun, biraz yavaş ilerlerken yanımda san ruf undan aracın üstüne çıkıp oturmuş 4 yaşlarında bir kız çocuğu tavan çıtalarından tutmuş öyle yolculuk yapıyor.

sonradan ben o adama niye kızmadım diyede kendime kızdım .

Yorum bağlantısı
Sina Güran

Kendi aracımda dur-kalk istanbul trafiğinde bile kemeri çıkarma gereği duymuyor, hatta olmayınca eksiklik hissediyorum çünkü bende kemere çok alıştım, bir rahatsızlık unsuru değil benim için. Fakat konu ne zaman babamın arabası olunca ve 2 adım gidince "bing bing bing" diye bağırmaya başlayınca araba tüm sinirlerim gerilio kemeri sırttan bağlamak geliyor içimden. Bir tür insanlık psikolojisi bence bu, bana birisi bişi zorlayınca normalde yaptığım bişi olsa bile batmaya başlıyor. Partk yaparken çıkarırım kemeri malum arkaya bakacam vs başlıyor zırlamaya sinirden ter atıyorum desem yeridir.

Yorum bağlantısı
  • 3 ay sonra...
Cem Boneval

Bayramın ilk 3 gününde trafik kzalarında ölen insan sayısı 47.

Ve eminim ki hepsi kemersizdi, kemer takıyor olsalardı kaza istatistiklerine yaralanma olarak geçerlerdi.

Fotoğraf bana İngilizce bir özdeyişi hatırlattı:

"You cannot make anything foolproof, because fools are so ingenious!"

Türkçe meali aşağı yukarı "Hiçbir şeyi aptallardan korunacak şekilde tasarlayamazsınız çünkü aptallar çok yaratıcıdır"

Veee güzel ülkemde kemer takma oranları hala %10-15 dolaylarında!

Bu da nüfus planlamasının bir yolu tabe...

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Gökhan Aksu

kesinlikle takılmalı emniyet kemeri.10 metrelik mesafedeki markete gitsem mutlaka takarım.

eşim ve kızımda (arka koltuk dahil) kemerlerini takmadan hareket etmez aracım.

Yorum bağlantısı
Şafak Uçar

Kemer 3 kere hayatımı kurtardı.Kemer takılıydı ama her seferinde yolcu airbag i ön camı patlattı.

Yorum bağlantısı
Bilgin Aksoy

bende sürekli takarım ama çok çarpıcı bir örnek, hatta kötü bir örnek ama insanımız ancak böyle anlıyor. o yüzden Mehmet bey sizi kutlarım.

NOT:(Atasözü) Bir müsibet bin nasihattan iyidir. :rolleyes:

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...