Misafir 5 Mayıs 2010 Paylaş 5 Mayıs 2010 (düzenlendi) Aracım MK2 Otomatik Ancak Sizin Mk2 varken sizde cok yakıyormussunuz basit bir hesapla Şehirlerarası Km de 0,16 kurus yaktığınızı söylemişsiniz 100*0,16 =16 YTL 16YTL/1.50YTl =10,66 Lt Yapar bende bundan bahsediyorum. 10.66lt (lpg) /1.20= 8.83lt benzin tüketimine tekabül ediyor. Eski Mondeo'yu şehirlerarası yolda biraz performanslı kullandığımdan çok daha kötü değerler aldığımı da bilirim. Örneğin Ankara İzmir yolunda 44lt ile 310km'de gaz bittiği de oldu. 100km'de 14lt. 1.50'den 212kr./km'de denebilir. Yeni aracım gibi sabit hız deneme şansım pek olmadığı için tüketim değerleri eski araçta biraz daha yüksekti. Yani şehirler arası tüketimin şehir içi ile aynı olduğu bir kaç uzun yol denemesi yaşadığım zaman ben de LPG ekonomisini sorgulamıştım. Bir önceki mesajda da değindiğim gibi benim gözlemim LPG'nin yüksek hızlarda tüketim mikatarının artması ve benzine göre normal kullanımda %20 fazla olan tüketim farkının yüksek hızlarda çok daha fazla arttığıdır. Bu nedenle şehirler arası veriler LPG tüketiminde şaşmakta ve anlamsız gibi gözükebilmektedir. Şehir içinde ise zaten marj genelde %20 fazla tüketim bandında kaldığından 100km'de 12lt lpg tüketim son sınır olmaktadır. Ankara fiyatları ile (1.82) km'de 21krş olur. Sakin kullanıcılar ya da küçük motor hacmine sahip araç kullananlar bu rakamın altına düşerler rahatlıkla. Eğer 8lt'lik lpg tüketiminden bahsediliyorsa 6,5lt'lik benzin tüketimi var demektir ortalama 100km'de. 2.000 motor aracın 90km hızla bu verileri yakaması çok zor. En azından benim bu değerleri görmem hayal . Eğer yine de bu tüketim var belki kalibrasyon ayarları ile olabilir, ancak bunda da araç verimli çalışmıyor denilebilir. 60-70km sabit hızda, düz yolda klima açmadan belki bir süre için bu değer alınılabilir. 1.6 araçların düşük hızlarda bu değerleri yakalaması daha kolay tabi. Bir de unutulmaması gereken hesaplama tekniği ve yanlışlarıdır. Genelde tüketimi herkes farklı tekniklerle hesapladığından kendince doğru, istatistiksel olarak yanlış değerlere ulaşabilmektedir. Referans lpg tüketimi aracın benzin verileri ile uyuştuğunda anlamlılık kazanır. Saygılarımla. 5 Mayıs 2010 tarihinde Evren iskent tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Misafir 5 Mayıs 2010 Paylaş 5 Mayıs 2010 (düzenlendi) Yazımı Dikkatli okursanınz ben şehirler arasından bahsediyorum adam şehirler arası 10.66 lt/ 100 km yakmıs millet 8.4/lt 8.6lt / 9.0lt lerdan bahsediyor. birde şuna para olarak değilde lt olarak bakmak gerekir. Bir araba Şehirler arası 160 kuruş yakıpta şehir içi 180 kuruş yakması imkansız öyle bir araba yok. Siz yakıtınızı Lt olarak verin ona göre bir değerlendirme yapalım Oktay bey evet dogru diyorsunuz. bende siz fazla deyince sehir içi yakımınıda fazla olarak gördügünüzü düşünerek yazdım.şimdiki anlatımız.daha net göründü tşk. ben kısa mesafe gidip geliyorum hep gunde 25 km.ve 20tl lik gaz alıyorum 11lt.civarı yapıyır.hep aynı yerden alıyorum.enson gördügüm km 60km oldu bu km den sonra araç gazı yemiyor.gaz tankındaki ibre sona geliyor iyice bitik yani.hortumlarda gaz kacagı vardı sıktırdım ve test ettirdim kacak bitti.bu şekilde 60km.oldu öncesinde en fazla 52km falandı.en son 20tl gaz aldıgımda otobanda 40km civarı yolum oldu bu şekilde aracım 25km fazla gitti bu gazla 11lt.yani.85km yaptım ve bitti.buna takıldım.anlatılan hesaplara göre bu miktar yakıt tüketimini fazla oldugunu düşünüyorum.helede emminin 30tl lik gaz ile 250km civarı rakam yazmıştı sanırım bunu gördükce bozuluyorum.30tl lik gazla ben en son 90km civarnı gördüm.bi ara 120km gördüm ondada yine otobanda gittim 40km falan. durum budur.benim yanlışım var yada aracım cidden fazla yakıyor. gaz için ecu yazılımını falan her şeyi yaptırdım.servis ayarlarda sorun yok diyor bütü ayarlar olması gerektigi gibi diyorlar.başkada yardımları olmuyor. 5 Mayıs 2010 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 5 Mayıs 2010 Paylaş 5 Mayıs 2010 Her şeyin başı bakım.... Sarı Mercedes'teki İlyas Salman'ın istasyon beğenmeyip, yolda kaldığı gibi, Ankara'da istasyon beğenemeyip, lpg almadım... Ankara'yı çıktım lpg bitti.. Konya Makası'na kadar benzinle geldim.. 100 km hızda sabitlenmiş olarak geldim hep.. Lpg bitince yol bilgisayarını resetlemiştim.. Konya Makası'nda gördüğüm ortalama tüketim değeri 5,6 litre benzin idi... Yorum bağlantısı
Misafir 5 Mayıs 2010 Paylaş 5 Mayıs 2010 Her şeyin başı bakım.... Sarı Mercedes'teki İlyas Salman'ın istasyon beğenmeyip, yolda kaldığı gibi, Ankara'da istasyon beğenemeyip, lpg almadım... Ankara'yı çıktım lpg bitti.. Konya Makası'na kadar benzinle geldim.. 100 km hızda sabitlenmiş olarak geldim hep.. Lpg bitince yol bilgisayarını resetlemiştim.. Konya Makası'nda gördüğüm ortalama tüketim değeri 5,6 litre benzin idi... bütün bakımları yaptırdım ama demekki hala bakım isteyen bölümler var bunun tesbiti gerekiyor. gayet iyi bir deger bu.benzin için. bu sorunumu 20 haziraa kadar çözmem gerek. Yorum bağlantısı
Misafir 5 Mayıs 2010 Paylaş 5 Mayıs 2010 bende iki ay önce,Mehmet abinin dedigi gibi yaptım,yol 70 km di sıfırladım benzinle gittim,düz yol 110 km cc sabit hız,ortalaması,6.1 valla ben anlamam yol bilgisayarı böyle dedi. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 5 Mayıs 2010 Paylaş 5 Mayıs 2010 bütün bakımları yaptırdım ama demekki hala bakım isteyen bölümler var bunun tesbiti gerekiyor. Abi bakım bitmez... Kim, sorunsuz çalışan oksijen sensörünü değiştirir... Ben. Kim sağlam buji kablosunu değiştirir... Ben. Kim her bakımda buji değiştirir... Ben. Kim bagajında yedek hava filtresi ile gezer, 6-7 binde hava filtresi değiştirir... Ben. Kim yakıt alırken araba alıyor kadar düşünür... Ben. Biliyorum tüketimden kıstığımı, bakıma harcıyorum ama, ne rolanti ne performans sorunum var. bende iki ay önce,Mehmet abinin dedigi gibi yaptım,yol 70 km di sıfırladım benzinle gittim,düz yol 110 km cc sabit hız,ortalaması,6.1 valla ben anlamam yol bilgisayarı böyle dedi. Hava, yol, lastik, yolcu, yük hatta sürücünün o anki psikolojik durumu bu kadar farka sebep olabilir... Bence normal bir sonuç.. . Yorum bağlantısı
Misafir 5 Mayıs 2010 Paylaş 5 Mayıs 2010 Her şeyin başı bakım.... Sarı Mercedes'teki İlyas Salman'ın istasyon beğenmeyip, yolda kaldığı gibi, Ankara'da istasyon beğenemeyip, lpg almadım... Ankara'yı çıktım lpg bitti.. Konya Makası'na kadar benzinle geldim.. 100 km hızda sabitlenmiş olarak geldim hep.. Lpg bitince yol bilgisayarını resetlemiştim.. Konya Makası'nda gördüğüm ortalama tüketim değeri 5,6 litre benzin idi... Bizimkinin senin araçtan çok ders alması lazım Mehmet Bey 2.000 motor aracta 5.6lt ile 6.1lt gibi değerler yakalama başarınız karşısında yukarıda yazdıklarımı geri alıyorum. Kanıt varsa varsayımlara gerek yoktur ne de olsa. Ben de 8lt yaktı diye seviniyorum bir de . Ama avunacak noktam otomatik olması. Saygılarımla. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 5 Mayıs 2010 Paylaş 5 Mayıs 2010 Bizimkinin senin araçtan çok ders alması lazım Mehmet Bey 2.000 motor aracta 5.6lt ile 6.1lt gibi değerler yakalama başarınız karşısında yukarıda yazdıklarımı geri alıyorum. Kanıt varsa varsayımlara gerek yoktur ne de olsa. Ben de 8lt yaktı diye seviniyorum bir de . Ama avunacak noktam otomatik olması. Seninki dersini almış abi... İdol olmuş Seninki de normal, kasa büyük, ağır ve otomatik... Ama uzun yolda yakıyorsa 8 litreyi.. Az bişey kulağını çek Yorum bağlantısı
Misafir 5 Mayıs 2010 Paylaş 5 Mayıs 2010 (düzenlendi) Abi bakım bitmez... Kim, sorunsuz çalışan oksijen sensörünü değiştirir... Ben. Kim sağlam buji kablosunu değiştirir... Ben. Kim her bakımda buji değiştirir... Ben. Kim bagajında yedek hava filtresi ile gezer, 6-7 binde hava filtresi değiştirir... Ben. Kim yakıt alırken araba alıyor kadar düşünür... Ben. Biliyorum tüketimden kıstığımı, bakıma harcıyorum ama, ne rolanti ne performans sorunum var. Hava, yol, lastik, yolcu, yük hatta sürücünün o anki psikolojik durumu bu kadar farka sebep olabilir... Bence normal bir sonuç.. . söylenecek kelime bulamıyorum inanın. bu saydıklarınız taş çatlasa 200tl diyelim oda bujiler falan.agrımayan baş demek oluyor buda. bendede filtreler buji hepsi yeni sadece önemli 2 sensör degişmedi onlarıda degiştircem. belli periyodalarda sizin gibi bakım yapmak gerçekten önemli.buna kendimizi adapte etmek faydalı olucak.araca bakmazsan araçta sana bakmaz kuralı hakim burda uymamız gereken bir kural. şapka çıkarıp selam veriyorum emmi.yüregine saglık.+++++++++++ 5 Mayıs 2010 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 5 Mayıs 2010 Paylaş 5 Mayıs 2010 Bu arada; Nevşehir'den Antalya'ya gitmiş, oradan Isparta'ya geçmiş Isparta'da 645 km'de iken 47 litre lpg almıştım.. 2.0 focusumla'da Nevşehir-Ankara-Nevşehir yolcuğu sonucu tüketim ortalamam 5,5 litre idi... şapka çıkarıp selam veriyorum emmi.yüregine saglık.+++++++++++ Aleyküm selam.. Silindir kompresyonun ölçtür.. Sorun varsa, Carbon Clean yaptır... Yorum bağlantısı
Sadettin Çelik 5 Mayıs 2010 Paylaş 5 Mayıs 2010 Nevşehir'den Antalya'ya gitmiş, oradan Isparta'ya geçmiş Isparta'da 645 km'de iken 47 litre lpg almıştım.. Isparta'ya ne zaman geldiniz. Kim yakıt alırken araba alıyor kadar düşünür... Ben. Bunu hiç anlamadım. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 5 Mayıs 2010 Paylaş 5 Mayıs 2010 Isparta'ya ne zaman geldiniz.Kim yakıt alırken araba alıyor kadar düşünür... Ben. Bunu hiç anlamadım. İki yıl önceki tatilimizde idi... İki araç gitmiştik.. Antalya'da ben hiç kullanmadım benim aracı.. Diğer araç ile dolaştık.. Gelirken de belki birinizi görebilirim diye Isparta üstü gelmiştim.. Ama o gün Özdemir ve Cenk ikisi de müsait değillerdi.. Kimseyle görüşememiş yoluma devam etmiştim... Ya bu yakıt alma konusu abartı tabiki.. Bu kadar incelemiyorum... Ama kesinlikle seçiciyimdir.. Beğenmediğim istasyondan yakıt almam.. Yorum bağlantısı
Misafir 5 Mayıs 2010 Paylaş 5 Mayıs 2010 Silindir kompresyonun ölçtür.. Sorun varsa, Carbon Clean yaptır... bunu en kısa sürede yaptırıcam.emmi tşk. Yorum bağlantısı
Misafir 5 Mayıs 2010 Paylaş 5 Mayıs 2010 Abi bakım bitmez... Kim, sorunsuz çalışan oksijen sensörünü değiştirir... Ben. Kim sağlam buji kablosunu değiştirir... Ben. Kim her bakımda buji değiştirir... Ben. Kim bagajında yedek hava filtresi ile gezer, 6-7 binde hava filtresi değiştirir... Ben. Kim yakıt alırken araba alıyor kadar düşünür... Ben. Biliyorum tüketimden kıstığımı, bakıma harcıyorum ama, ne rolanti ne performans sorunum var. Hava, yol, lastik, yolcu, yük hatta sürücünün o anki psikolojik durumu bu kadar farka sebep olabilir... Bence normal bir sonuç.. . normalde hiç ölçmem,yaptıgım en iyi şey,arabam her zaman bakımlıdır,bin km erken giderim usdama ve hiç karışmam,ne gerekirse yapılır. Yorum bağlantısı
Misafir 5 Mayıs 2010 Paylaş 5 Mayıs 2010 normalde hiç ölçmem,yaptıgım en iyi şey,arabam her zaman bakımlıdır,bin km erken giderim usdama ve hiç karışmam,ne gerekirse yapılır. peki belli miktar gaz alıyorsundur srekli bu kaç liralık ve kaç km.yol yapıyorsun ölçmem demişsin ama sonucta fikrin vardır. Yorum bağlantısı
Misafir 5 Mayıs 2010 Paylaş 5 Mayıs 2010 şöyle söyleyim oktay abi ,sürekli aynı yerden alıyorum,istanbul yolu shell,50 liralık almışdım en son 250 km yol yaptı. nasıl?iyimidir.? Yorum bağlantısı
Özcan Polat 7 Mayıs 2010 Paylaş 7 Mayıs 2010 Abi bakım bitmez... Kim, sorunsuz çalışan oksijen sensörünü değiştirir... Ben. Kim sağlam buji kablosunu değiştirir... Ben. Kim her bakımda buji değiştirir... Ben. Kim bagajında yedek hava filtresi ile gezer, 6-7 binde hava filtresi değiştirir... Ben. Kim yakıt alırken araba alıyor kadar düşünür... Ben. Biliyorum tüketimden kıstığımı, bakıma harcıyorum ama, ne rolanti ne performans sorunum var. Mehmet abi Soru1) Sorunsuz çalışan oksijen sensörü değişince fark hissettinmi Soru2) Aynı soru buji kablosu içinde geçerli Soru3) Çoğu arkadaş gibi Benim arabamda da rolanti problemim var ( Rolanti seviyesi düşük, bir de tam ısınmadan bazen de sıcakken gaza yüklenip bıraktığımda devir saati 0 a yaklaşıp istop edecek gibi yapıp topluyor bazende stop ediyor (Benzide aynı)) ustam diyor ki bu problemin çözülmesi için araban da bulunan bazı sensörleri değişitirip tüptende kurtulman gerekir dedi. Sensorleri depiştirip tekrardan tüp ile devam edersen çok kısa zamanda sorun yenilenir o yüzden bu işe hiç girme paranı da boşa harcama bu sorunla yaşamayı öğren dedi.. Acaba sensörlerin (Rolanti, Oksijen vs..) Hatalı çalışması ya da bozuk olmaları yakıt tüketimine etki eder mi? Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 7 Mayıs 2010 Paylaş 7 Mayıs 2010 1-2) Arızalı hego sensörü ve buji kablosu değişilince fark hissedilir 3) 96 Mondeom da rölanti sorununu hiç yaşamadım, Lpg yok, kronik de değildir. Yorum bağlantısı
Misafir 8 Mayıs 2010 Paylaş 8 Mayıs 2010 (düzenlendi) şöyle söyleyim oktay abi ,sürekli aynı yerden alıyorum,istanbul yolu shell,50 liralık almışdım en son 250 km yol yaptı.nasıl?iyimidir.? bana göre iyi 60tlik gaz ile 180 190km yapabiliyorum. mehmet bey yaptıklarına uymaya calışacagım.sensor olayınıda çözeyim.bu araçlarda sensor oldukca önemli çok iyi kavrıyorum artık. 8 Mayıs 2010 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 8 Mayıs 2010 Paylaş 8 Mayıs 2010 Mehmet abiSoru1) Sorunsuz çalışan oksijen sensörü değişince fark hissettinmi Soru2) Aynı soru buji kablosu içinde geçerli Soru3) Çoğu arkadaş gibi Benim arabamda da rolanti problemim var ( Rolanti seviyesi düşük, bir de tam ısınmadan bazen de sıcakken gaza yüklenip bıraktığımda devir saati 0 a yaklaşıp istop edecek gibi yapıp topluyor bazende stop ediyor (Benzide aynı)) ustam diyor ki bu problemin çözülmesi için araban da bulunan bazı sensörleri değişitirip tüptende kurtulman gerekir dedi. Sensorleri depiştirip tekrardan tüp ile devam edersen çok kısa zamanda sorun yenilenir o yüzden bu işe hiç girme paranı da boşa harcama bu sorunla yaşamayı öğren dedi.. Acaba sensörlerin (Rolanti, Oksijen vs..) Hatalı çalışması ya da bozuk olmaları yakıt tüketimine etki eder mi? 1- Oksijen sensörünü araştırdım... Ortalama sağlıklı ömrünün 100 bin km olduğu kanaatine vardım... Bunun üzerine oksijen sensörünü ve rolanti valfini değiştirdim... Değiştirdiğimde bir sorunum yoktu.. Değiştikten sonra bir şey farketmedim.. Ama bence olacakları önlemişimdir.. Yakıt tüketimin düşük olmasının sebebi olabilir.. 2- Buji kablosu değiştikten sonra torkun en az % 10 arttığını söyleyebilirim... 1.6 focustan inip, 2.0 mondeoya binmiş gibi olmuştu... Aynı etkiyi carbon clean'dan sonra da görmüştüm... 3- Sorun ile yaşamayı öğrenmek benim tarzım değil... Bu güne kadar hiç bir soruna yenilmedim... Daha doğrusu çok ciddi sorunlarım olmadı, çünkü sorun çıkarabilecek parçaları, sorunu çıkarmadan yenilemişim hep... Yorum bağlantısı
Okyay Pay 9 Mayıs 2010 Paylaş 9 Mayıs 2010 arkadaşın biri de buji kaplosunu kendi bağlayıp bantladı , o kadar söylememe rağmen değiştirmiyor Yorum bağlantısı
Yiğitcan Toprak 12 Mayıs 2010 Paylaş 12 Mayıs 2010 53 liralık gazla 266 kilometre şehir içi yol yaptım acaba normalmi:D Yorum bağlantısı
Misafir 12 Mayıs 2010 Paylaş 12 Mayıs 2010 53 liralık gazla 266 kilometre şehir içi yol yaptım acaba normalmi:D bana göre çok iyi bir rakam bence.yinede bakım ve sensör takibini sürekli yerinde yap. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 12 Mayıs 2010 Paylaş 12 Mayıs 2010 53 liralık gazla 266 kilometre şehir içi yol yaptım acaba normalmi:D Kaç litre ? Yorum bağlantısı
Recommended Posts