İçeriğe Yönlendir

1.4, 1.6, 1.8L Hacimli Araçların LPG Tüketimleri

Sami Aktaş

Recommended Posts

Onur Demir
(düzenlendi)

ben son zamlardan sonra bir kac kere deneme yaptım istasyon hep aynı opet(aygas) cabuk sonuca varmak için 20şer ytl aldım şehir içi işe gidip geldim karşıyaka-çankaya(cok yogun olur genelde. ilkinde 130km gitti ikincide 125km 3cüde 135km gitti ortalama 0.153ytl. şehir dışında deneme fırsatım olmadı zamlardan sonra.

cok mu yakmış azmı?

tarihinde Onur Demir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Nuri Güngör

bence de en güzeli shell gaz ama bütün ustalar aygaz ı tavsiye ediyorlar

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Shell gaz denemedim..

Denediklerim arasında en iyisi aygazdı.. Diye düzeltiyorum mesajımı...

Yorum bağlantısı
Mustafa Eski
(düzenlendi)

bendede aynı problem başladı.araç artık şehiriçi 190-200 ykr yakmaya başladı.ama yaptığım kilometre aynı hep.yaz aylarında 55-58 ytl ye dolan depom(simit 42 lt)şimdi 70 ytl yi gördü.bunun sebebi gazın genleşmesi sanırım.ama her full depo 350-370 km arası gidiyor.

bu arada bende opet aygaz kullanıyorum.

tarihinde Mustafa Eski tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Zafer Ofli

önceden bende aygaz kullanıyordum ama samsundan ankaraya gelirken depoyu aygazdan doldurdum tam arabayı sollamaya çıkmıştımki araba birden silkelendi ve benzine geçti tabii bende panikledim.Samsundan ankaraya benzinle gelmek zorunda kaldım sonrasında lpg ciye götürdüğümde bana kirli gaz aldığımı söyledi o zamanda beri po den (İstanbul yolu üstündeki javpet) alıyorum bazende shellden.Arabamın yakıt tüketimi ise 160 ykrş civarı bu soğuk havalardan itibaren sıcaklarda daha düşüktü.

Yorum bağlantısı
Cihan Yetişken2

Aslıda gazın markası çok da önemli değil..Burda önemli olan ahlaklı istasyonu bulmak..

Yorum bağlantısı
Erhan Bulut

Ben 56 litre lpg ile 450 km yapıyorum şehir içi (tam şehir içi ama, hergün mesai giriş çıkışlarında kızılay trafiğine giriyorum mecburen). Uzun yolda da 600 km görüyor, hız yazmıyorum mehmet abi pataklamasın diye :)

2.0 otomatik bi araç için fena değil gibi. Ne dersiniz? Bir de şunu sorayım, mesela benim arabanın fabrika verisi şehir içi tüketim 12,3 lt/100 km. Litre bazında lpg tüketimi en fazla kaç olmalı. Ben %20 artar diye biliyorum. Yani, benzinde 12,3 lt yakıyorsa lpg'de 12,3*1,2=14,76 yakıyorsa normaldir diye biliyorum.

Sabah soğuk çalışma problemi bende de var, lpg takılan yere götürüyorum bişeyler yapıp hallediyorlar, bir hafta sonra yine çalışmamaya başlıyor. Çözümü nedir bilen varsa allah rızası için söylesin bana. Ustalara bıraksak, arızayı bulana kadar arabanın yarısını değiştirecekler.

Yorum bağlantısı
Zafer Ofli
Ben 56 litre lpg ile 450 km yapıyorum şehir içi (tam şehir içi ama, hergün mesai giriş çıkışlarında kızılay trafiğine giriyorum mecburen). Uzun yolda da 600 km görüyor, hız yazmıyorum mehmet abi pataklamasın diye :)

2.0 otomatik bi araç için fena değil gibi. Ne dersiniz? Bir de şunu sorayım, mesela benim arabanın fabrika verisi şehir içi tüketim 12,3 lt/100 km. Litre bazında lpg tüketimi en fazla kaç olmalı. Ben %20 artar diye biliyorum. Yani, benzinde 12,3 lt yakıyorsa lpg'de 12,3*1,2=14,76 yakıyorsa normaldir diye biliyorum.

Sabah soğuk çalışma problemi bende de var, lpg takılan yere götürüyorum bişeyler yapıp hallediyorlar, bir hafta sonra yine çalışmamaya başlıyor. Çözümü nedir bilen varsa allah rızası için söylesin bana. Ustalara bıraksak, arızayı bulana kadar arabanın yarısını değiştirecekler.

Deponuz kaç litreki 56 litrelik lpg alıyor.Benim depo 60 lt lik 47-48 litre lpg alıyor.bende mesai çıkışnda kızılay trafiğine giriyorum sonrasında 30 kilometre de yol yapıyorum 47 litre ile 460 km yol yapıyorum.

Arıza konusunda ise araba ilk olarak benzinde çalışmıyormu bu zor çalışma durumunu benzinde mi yapıyor yoksa benzinden lpg ye geçtikten sonramı yapıyor

Yorum bağlantısı
Erhan Bulut

Depo samçelik 70 lt silindir tank. Bütün ankarayı aramıştım onu bulabilmek için. Normalde 70 lik tanklar uzun olup bagaja sığmıyor. bunun boyu 60 lık ile aynı ama biraz daha kalın. Diğerine göre bagajda biraz daha yer kaplıyor ama sorun değil benim için. İki kişiye büyük bagaj lazım olmuyor.

Araba ilk olarak benzinde çalışıyor, hararet ibresi hafif yükselince lpg ye geçiyor. Lpg ile çalışırken veya benzinden lpg'ye geçerken sorun yok ama ilk çalıştırmada benzinle çalışırken çalışıyor ve stop ediyor. 2. kez marş yapınca çalışıyor, stop etmiyor fakat gaz da yemiyor. Gaza bassan da basmasan da devir sabit, rölantinin biraz altında titreyerek çalışıyor, gaza basınca devir yükselmiyor. 10-15 saniye sonra yani tahminimce biraz ısındıktan sonra normale dönüyor. Ben benzin pompasından şüpheleniyorum çünkü soğuk çalışırken pompadan gelen ses daha yüksek, şöyle inleyerek zorlanıyormuş gibi çalışıyor. Motor zaten sıcakken çalıştırınca, vızzt diye normal pompa sesi geliyor. Boğaz kelebeği falan diye düşündüm ama soğuk çalıştırma dışında arabada problem yok. Orada pislik olsa sıcakken de tekleme yapması gerekir diye düşünüyorum.

Yeri gelmişken bir de şunu sorayım, araba bütün gece soğukta bekledikten sonra sabah yola çıkınca, hız kasislerinden veya yamalı yoldan geçerken ön takımdan takır tukur sesler geliyor, sanki bişey arabanın altına vuruyomuş gibi. Direksiyonda titreme çekme falan yok, boşluk yok. Gaza basınca veya frene basınca olağan dışı tepki yok, titreme falan gibi. Soğuktan mı oluyor yoksa bi prolem mi var. Yaz aylarında yoktu bu durum.

Bu arada, en son gaz aldığımda 1.59'du fiyatı, bugün aldım 1.66 olmuş. Bu gidişle yakında tasarruf olsun diye benzin kullancaz heralde.

Yorum bağlantısı
Fevzi Köse

60 ytl'lik gazla 340 km yaptım.(Bu ölçüm iki fulleme arasında yapıldı) bu durumda 176 ykr yakmış oluyorum. Gazı opet aygazdan alıyorum sürekli ve lt fiyatı 1.59 ytl. normalde 100 kmde 10 litre yapması lazım en fazla ama benim araç 11lt nin altına hiç düşmedi son zamanlar. Lpg kitni taktıralı 3 4 ay oldu daha, 1000 km olunca ayarınıda yaptırdım ancak zaman ilerledikçe yakıt arttı. Tekrar ayara götürecem ancak arabanın eksozunda sorun olduğunu düşünüyorum bi yerinden kaçırıyo sanırım. bu yakıtı etkilermi?

Yorum bağlantısı
Tufan Has
Bu ölçüm iki fulleme arasında yapıldı)

lpg araçların tankları tam olarak fullemek tehlikeli.en az %2o boş kalmalı deniliyor.dolduran kişiye fulle dediğimizde bu payı hesaba katıyordur değil mi?

ben ilk ne kadar yakıyor ölçümümü lpg yi tam bitirdikten sonra 50 ytllik gaz alıp tekrar bitip otomatik olarak benzine geçinceye kadarki km ölçeceğim.başka yolu var mı.

Yorum bağlantısı
Fahrettin Karakoç

Yeni gelen zamda Shell hehalde 1550 idi 20 ytl lik gaz aldım tam 145 km civarı gitti. Belki ilk çalıştırmada 8-10 km benzindir.

Ardından Aygaz 1590 ytl den tekrar 20 ytl lik gaz aldın aynı güzergahta hemen hemen aynı şartlarda 157 km gitti.

Tekrar 20ytl petrol ofisi (Javdesten aldım) bitmeden 20ytl lik üzerine aygaz aldım tam 302 km gitti.

(Arac 2002 Focus Ghia Brc 24 my 07)

Yorum bağlantısı
Fevzi Köse

bence fulle dediğimizde o boşluk bi şekilde kalıyodur zaten. çünkü hiçbi zaman depo tam kapasite dolmuyoki. depo 40 ltreyse 35 ancak alıyo mesela.

benim araba gerçekten fazla yakıyo ya, ben 30 ytl lik aygazla 170 km ancak gittim. Fahrettin bey nerdeyse aynı km yi 20 ytllik gazla gitmiş. Fahrettin bey acaba sürüş sitiliniz nasıl? ben pek acımayarak basıyorum kalkışlarda falan gaza ondanda çok yakıyo sanırım. bide eksoz problemi var ama ondan çok yakarmı henüz öğrenemedim.

Yorum bağlantısı
Fahrettin Karakoç
bence fulle dediğimizde o boşluk bi şekilde kalıyodur zaten. çünkü hiçbi zaman depo tam kapasite dolmuyoki. depo 40 ltreyse 35 ancak alıyo mesela.

benim araba gerçekten fazla yakıyo ya, ben 30 ytl lik aygazla 170 km ancak gittim. Fahrettin bey nerdeyse aynı km yi 20 ytllik gazla gitmiş. Fahrettin bey acaba sürüş sitiliniz nasıl? ben pek acımayarak basıyorum kalkışlarda falan gaza ondanda çok yakıyo sanırım. bide eksoz problemi var ama ondan çok yakarmı henüz öğrenemedim.

Faruk Bey öyle özel bir kullanım sitilim yok. Ancak tasarruf edilebilecek kullanımları yapabildiğim kadar uygulamaya çalışırım. Bahsettiğiniz kalkışları gayet sakin yaparım. Sağımda ya da solumdaki arac benden önce kalkmış falan aldırmam. Kırmızı ışığı biraz uzaktan görebiliyorsam gazdan ayağımı yavaş yavaş çekerim, ışığa hızlı gelip ani fren yapmam, rolantide fazla çalıştırmam, sabit hızda gitmeye özen gösteririm bunun gibi benzer kullanımlar.

Benim verdiğim değerlerde ilk çalıştırmadan dolayı belki 8-10 km si benzinle hareket olabilir.

Benzinli kullandığım bir aracta eksoz sorunu vardı ve yakıtı etkiler dendiği için değiştirmiştim. Benzinde etkiliyorsa gazda da sanırım etkiler.

Az yakıtlı kullanımlar dileği ile..

Yorum bağlantısı
Fahrettin Karakoç
Faruk Bey öyle özel bir kullanım sitilim yok. Ancak tasarruf edilebilecek kullanımları yapabildiğim kadar uygulamaya çalışırım. Bahsettiğiniz kalkışları gayet sakin yaparım. Sağımda ya da solumdaki arac benden önce kalkmış falan aldırmam. Kırmızı ışığı biraz uzaktan görebiliyorsam gazdan ayağımı yavaş yavaş çekerim, ışığa hızlı gelip ani fren yapmam, rolantide fazla çalıştırmam, sabit hızda gitmeye özen gösteririm bunun gibi benzer kullanımlar.

Benim verdiğim değerlerde ilk çalıştırmadan dolayı belki 8-10 km si benzinle hareket olabilir.

Benzinli kullandığım bir aracta eksoz sorunu vardı ve yakıtı etkiler dendiği için değiştirmiştim. Benzinde etkiliyorsa gazda da sanırım etkiler.

Az yakıtlı kullanımlar dileği ile..

Fevzi Bey,

Özür diliyorum

Düzeltiyorum Faruk Bey diye yazmışım.

İnanaın resminiz Faruk isimli bir arkadaşımı çağrıştırmıştır.

Yorum bağlantısı
Fevzi Köse
Fevzi Bey,

Özür diliyorum

Düzeltiyorum Faruk Bey diye yazmışım.

İnanaın resminiz Faruk isimli bir arkadaşımı çağrıştırmıştır.

sorun değil.. :kafa:

sorun benim araba kullanımımda da var galiba. ben sizin dedklerinizin hiçbirine uymuyorum kanımca...

Yorum bağlantısı
Zafer Ofli

Eksozun delik olması arabanın yakıtını etkiler çünkü motor derslerinden hatırladığım kadarıyla arabanın gücünü ve yakıt tüketiminin bağlı olduğu etkenlerden biriside eksoz basıncı.Pe=1,05 bar olması gerekiyordu zannedersem dolayısıyla eksoz delik olduğunda motor bu basıncı sağlanmak için daha fazla yakıt harcar(bildiğim kadarıyla)

Yorum bağlantısı
Arda Bülent Güzel

simdi arkadaşlar benim araç 40 ytl lpg ile 270 km yol yapıyordu lpg 1,68 ken

bir şey denedim belki diyeceksiniz cimri diye ama işe yarıyor benim hergün gittiğim yol 14 km gidir 14 km geliş yani toplam 28 km

bu km yaptığım yol da araçı biraz hızlanıp boşa atarak toplam 10 km yakın mesafe boşta gidiyorum ve benim araç 310 km yol yaptı ve lpg 1,75 iken sizce cimrilik mi yada hesaplılık mı ?

tabi araca bir zararı olur mu onu bilmiyorum

Yorum bağlantısı
Hilmi Cavlı

Niye cimrilik olsun ki, havayı fazla kirletmenin kime ne faydası var.

Bence doğru yapıyorsun.

Araca bir zararı olacağınıda zannetmiyorum bunun..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...